Een prachtige

Omgeving

Oudebildtzijl

t Laaisterplakky is gelegen in een van de mooiste straatjes van het landelijke dorpje Oudebildtzijl: de Leysterstreek. Deze ‘streek’ ligt aan een eeuwenoude vaargeul die richting de Waddenzee loopt. Dit water is verbonden met de Elfstedenroute en stroomt via gerestaureerde sluizen onder de Oudebildtdijk door. Deze oude zeedijk voert onder meer langs het Wad en doorkruist het schilderachtige, historische hart van Oudebildtzijl.

Op een steenworp afstand van ‘t Laaisterplakky ligt aan het water het gezellige terras van het eetcafé Het Graauwe Paard.

Restaurant De Molen ligt op zo’n 4 km met de auto en lopend/fietsend 2 km bij ‘t Laaisterplakky vandaan.
Restaurant Zwarte Haan ligt ongeveer op 7 km en op ongeveer 11 km Waddenherberg ‘The Friezinn’.

Historie

De zeedijken van het Bildt zijn in de zestiende en zeventiende eeuw aangelegd door Hollandse arbeiders. Na de voltooiing van de dijken, vestigden zij zich in dit gebied. De inwoners van Oudebildtzijl zijn gemoedelijk en recht door zee. De bevolking staat van oudsher open voor nieuwe gezichten.

De open sfeer in Oudebildtzijl is ook te danken aan de vele kunstenaars die hier in de jaren ’70 kwamen wonen. Zij werden onder meer aangetrokken door de fraaie vergezichten en het daglicht.

Dit noordelijke licht is onder invloed van de zee witter van kleur. Op het Bildt wonen nog steeds veel kunstenaars, er zijn ook meerdere galerieën te vinden.

Recreatie

In de omgeving van ’t Laaisterplakky kunt u heerlijk wandelen, fietsen, kanovaren, waterfietsen, suppen en wadlopen. De Leystersteek mondt aan de zuidelijke kant uit in een smal fietspad dat tussen weilanden door loopt. Aan de noordelijke kant eindigt de straat op de dijk. Deze oude zeedijk is met een lengte van 14 kilometer de langste straat van Nederland.

De zeedijken in ’t Bildt zijn populaire fiets- en wandelroutes. Bezoekers banen er hun weg tussen de onverstoorbaar grazende schapen en lammetjes. Ten noordwesten van de dijken is de Waddenzee te zien met in de verte Ameland en Terschelling. Het zuidoosten biedt zicht op landerijen en akkers. Langs de zeedijken vindt u verschillende cafés, eetgelegenheden en galerieën.

't Wad

Twee kilometer ten noorden van ’t Laaisterplakky ligt in het Wad het natuurgebied het Noarderleech. It Fryske Gea, een provinciale vereniging voor natuurbescherming, organiseert regelmatig excursies door dit gebied. Kweldercentrum Noarderleech, op ruim 5 kilometer van Oudebildtzijl, informeert over de natuur en historie van het buiten- en binnendijkse noordelijke kunstgebied van Friesland.

Vanuit Holwerd vertrekken veerboten naar Ameland, vanuit Harlingen vertrekken de veerboten naar Terschelling en Vlieland. In overleg is het mogelijk dat wij u vanuit ‘t Laaisterplakky naar de veerboten brengen.